29.11.2024

UN-Habitat ve MBB Yaşam Kalitesi Girişimi Webinarı Düzenledi

UN-Habitat ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB), 28 Kasım 2024 tarihinde "Yaşam Kalitesi Girişimi ve Endeksi" üzerine bir webinar düzenledi. Etkinlik, yerel yönetim temsilcileri, şehir plancıları ve kalkınma uzmanları dahil olmak üzere geniş bir katılımcı kitlesini ağırladı.

Webinar MBB Dış İlişkiler Müdürü Burcuhan Şener’in açılış konuşmasıyla başladı. Şener, belediyelerin kendi bölgelerindeki yaşam kalitesinin etkili ve doğru bir şekilde ölçebilmesinin önemine değinirken şunları ekledi: “Hepimiz kentlerimizde yaşam kalitemizi etkileyen değişimlere şahitlik ediyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini görüyoruz. Bunların büyük bir kısmı ne yazık ki yangınlar, sel, kuraklık gibi afetlerle sonuçlanıyor. Hava kalitesinin birçok şehirde yıllar içerisinde kötüleştiğini görüyoruz. Benzer şekilde, istihdam olanakları, sosyal-kültürel imkanlar, kentlerin erişilebilirliği gibi pek çok gösterge de şehirlerdeki yaşam kalitesini belirlemede çok önemli etkenler. Diğer yandan, her kentin kendi bölgesine özgü, daha yerel özellikleri var. Bazılarının denize kıyısı var, bazıları tarım bölgesi, bazıları sanayi bölgesi. Tüm bu farklılıklar da yaşam kalitesinin doğru ölçülebilmesinde önem taşıyor. UN-Habitat’ın Yaşam Kalitesi Girişimi ve Endeksi, hem dünya genelinde mukayese edilebilir genel göstergelere hem de bölgeye özgü yerel göstergelere yer veren kapsamlı bir araç sunuyor.”

Program, UN-Habitat uzmanları Agata Krause ve Yasmeen Alawamleh'in Yaşam Kalitesi Girişimi'ni tanıtan kapsamlı sunumlarıyla devam etti. Şehirlerin sakinlerinin önceliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı hedefleyen girişim hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi. Katılımcılar, girişimin veri odaklı yaklaşımı ve küresel çerçevelerle yerel bilgilerin entegrasyonu yoluyla yaşam kalitesini nasıl artırabileceği hakkında bilgi sahibi oldu.

Yaşam Kalitesi Endeksi'nin temel alanları da webinarın önemli konularından biriydi. UN-Habitat uzmanları, şehirlerin yaşam kalitesini iyileştirmek için odaklanması gereken temel faktörleri belirleyen Konut, Eğitim, Sağlık ve Refah, Temel Hizmetler ve Hareketlilik, Çevre, Ekonomi, Kültür ve Rekreasyon, Sosyal Uyum ve Yönetişim alanlarına dair bilgi aktarımında bulundu.

Pilot şehirler Niš (Sırbistan) ve Medine (Suudi Arabistan), Yaşam Kalitesi Endeksi'ni uygulama deneyimlerini paylaşarak bu aracın farklı şehirlere nasıl uyarlanabileceği ve nasıl uygulanabileceği konusunda bilgi sundu. Ardından katılımcılar konuşmacılarla etkileşimde bulunarak endeksin uygulanmasıyla ilgili gelecek adımlara dair sorularına yanıt aldı.

Webinar MBB Eğitim ve Projeler Müdürü Görsev Argın Uz’un kapanış konuşmasıyla sona erdi: “Kentlerde belki de gerçekleştirmeye çalıştığımız en önemli şey, yaşam kalitesini yükseltmek. Aslında yaptığımız hemen her şeyin temelinde bu amaç yatıyor ya da her şey bir şekilde yaşam kalitesine değiyor ve onun gelişimine katkı sunuyor. Ancak ölçemediğimiz hiçbir şeyi geliştiremeyiz. Asıl mesele, insanların deneyimlerini gerçekten anlamak ve yaşam kalitesini sadece rakamlarla değil, yerel deneyimlere dayalı olarak ele almak. Marmara Belediyeler Birliği olarak bugünkü buluşmanın, Türkiye’den şehirlerin yaşam kalitesini ölçme, anlama, eyleme dökme ve çözüm üretme için güçlü bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. Bu girişimin, kentlerimizde yaşam kalitesini artırmak adına yeni iş birliklerine ve daha etkili adımlara kapı aralayacağını umuyoruz.”

Yaşam Kalitesi Girişimi Hakkında

Suudi Arabistan Krallığı tarafından desteklenen Yaşam Kalitesi Girişimi, yapay zeka, mobil telefon takibi ve sosyal medya anketleri gibi yenilikçi veri toplama yöntemlerini kullanarak şehir yaşamını iyileştirmek için kapsamlı ve kapsayıcı bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor. Girişim, şehirlerin yerel zorluklarını ve önceliklerini belirlemelerine yardımcı olmayı, bu verileri küresel endekse entegre ederek hedeflenmiş, veriye dayalı politika eylemleriyle çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Bölgesi'ndeki belediyelere Yaşam Kalitesi Endeksi'ni yerel kalkınma stratejilerine entegre etmeleri konusunda destek veriyor. UN-Habitat ile yapılan bu iş birliği aracılığıyla MBB, yerel yönetişimde veri odaklı karar alma süreçlerini güçlendirmeyi ve üyelerinin sürdürülebilir, kapsayıcı kalkınma hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Yaşam Kalitesi Girişimi ve Endeksi’ne katılmak isteyenler MBB ve UN-Habitat ile aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden irtibata geçebilir:

  • Burcuhan Şener, Dış İlişkiler Müdürü, Marmara Belediyeler Birliği – [email protected]
  • Agata Krause, Kıdemli Uzman, İş Birlikleri ve Kurumsal Etkileşim, Yaşam Kalitesi Girişimi, UN-Habitat – [email protected]

Diğer İçerikler Haberler