11.04.2017

MBB'de Erol Parlak Türkülerle Konuştu

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Prof. Dr. Erol Parlak ile ‘Türküler ve Toplumsal Yaşam’ konulu sohbet ve dinleti programını 27 Ocak’ta MBB Hızır Bey Çelebi Salonu’nda gerçekleştirdi.

Müzik kategorisinde 2016 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Erol Parlak, mızrap kullanılmaksızın çalma tekniğini sistemleştirerek el ile bağlama çalma geleneğini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden sonra bu kez de Marmara Belediyeler Birliği’nde gösterdi.

MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın da katıldığı programda Anadolu’nun kültürel zenginliğini, özden ve gelenekten gelen türküleri ve "Bozkırın Tezenesi" olarak bilinen merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın türkülerini de seslendirdi. Anadolu’nun müzik kültürünü ve nasıl gelişme sağladığını da anlatan Prof. Dr. Erol Parlak, dinleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.

 “Bu Tarz Etkinlikler Kültürümüzün Gelecek Nesillere Aktarılmasına Katkı Sağlayacak”
Açılış konuşmasını yapan MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Marmara Belediyeler Birliği olarak özellikle genç nesillerin geçmişimizi, kültürümüzü tanımaları adına ve hocamızı tanımaları adına bu etkinliği düzenliyoruz. Bundan sonraki süreçte yeni nesil bizim kültürümüzle, tarihimizle özdeşleşmiş şekilde büyüyecektir. Neşet Ertaş’ı layıkıyla anlatan Erol Parlak hocamızı daha yakından tanıyacaklar. Bizler bu ülkenin değerleri olmuş büyüklerimizi gelecek kuşaklarla buluşturmak zorundayız” dedi.

Müzik Üniversitesi Gelenek Müziğimiz İçin Önemli

Müzik üniversitesi kurulması talimatının verilmesinde Parlak’ın etkisi hakkında konuşan MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde hocamızın yaptığı etkileyici konuşma, Sn. Cumhurbaşkanımızın  bir müzik üniversitesi kurulması konusunda talimat vermesini sağladı. Dolayısıyla belki de bundan sonra gelenek müziğimizin korunması ve geliştirilmesi konusunda çok önemli bir adımı, Erol hocamız sayesinde kazanmış olacağız. Tabi kuvvetli bir ihtimaldir, Erol hocamızın bu üniversitenin kurulmasında büyük emeklerinin geçmesini istenecektir” dedi.

“Müzik Hayat Demek, Türkülerimiz İse Hayatın Her Anı Demektir”
Anadolu kültürünü anlatıp, türküleri seslendirerek dinleyenleri kendisine hayran bırakan Prof. Dr. Erol Parlak, dinleti öncesinde “Marmara Belediyeler Birliği’nin davetlisi olarak bugün buradayız. Bugün Türküleri, müziği konuşacağız. Müzik hayat demek, türkülerimiz ise hayatın her anı demektir. Toprağımıza dair bu güzelliği, onların bize anlattıklarını, toplumsal olarak bize yaşattığı duyguları, birlik ve beraberliğe olan katkısını konuşacağız. Çok kıymetli bir davetli kitlesi var, ben onların önüne çıkacağım için çok heyecanlıyım” diye konuştu.

Parlak, “En güzel gönül, aşık gönlüdür. Gönlün en değerli haliyse aşık halidir. Aşıkların göreviyse ne olursa olsun doğruyu söylemek ve aydınlatmaktır. Anadolu coğrafyası çok zengin. Halk müziği terimi bana pek doğru gelmiyor. Halk müzik yapmaz, müziği benimser. Ama kendisi bizatihi halk olan aşıklar, ozanlar, ağıtçılar ve destancılar üzerinden geleneksel müzik yürür” şeklinde konuştu. Ayrıca Uyan Mehmet, Mor Koyun, Ahirim Sensin gibi türküleri söyledikten sonra finalde Sinan Ayyıldız ile etkileyici bir performans sergilediler.