11.04.2017

MBB, NALAS'ın 2016 Mali Yerelleşme Yaz Okuluna Katıldı

NALAS için bir gelenek haline gelen Mali Yerelleşme Yaz Okulu’nun üçüncüsü 10-15 Temmuz tarihleri arasında Makedonya’nın Ohri kentinde düzenlendi. Marmara Belediyeler Birliği’nin de katılımcılar arasında yer aldığı ve “Çok Yıllı Yatırım Bütçesi” konusuna odaklanan yaz okulunun alt temasını “Yerel Yönetimlerde Öz Mali Değerlendirme” oluşturuyor.

Güney-Doğu Avrupa’dan 60 tane finans profesyonelini bir araya getiren yaz okulu, Dünya Bankası Şehir Ortaklığı Programı (World Bank Urban Partnership Program) ve Avusturya Gelişim İşbirliği tarafından desteklenen KDZ (Centre for Public Administration Research) ’nin BACID programı ortaklığı ile düzenlendi.

Yaz okulu, Güney-Doğu Avrupa’daki belediyelerin finans uzmanlarının ve paydaşların, özellikle NALAS’ın Mali Yerelleşme Çalışma Grubu üyelerinin analitik yeteneklerinin derinleştirilmesini hedefliyor.

Yaz okulu, beş tane uluslararası eğitmen, uzman ve uygulayıcılardan oluşan takımı bir araya getirdi. Bu ekipler, ulusal ve yerel kamusal politikaların istikrarının ve tahmin edilebilirliğinin gerekliliği, yerel yönetimler seviyesinde uzun vadeli sermaye yatırımı planlaması, yerel stratejilerin, bütçelerin ve sermaye yatırımı ihtiyaçlarının yerel yönetimlerin sektörel politikalarıyla uyumu, sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlayan belediye altyapı yatırımları gibi konuları ele aldı. Ayrıca çok yıllı bütçelemenin yanında, yatırım ve performans yönetimine destek olarak analitik bir araç mahiyetinde geliştirilen “Yerel Yönetimlerde Öz Mali Değerlendirme” de detaylıca incelendi.

“Toplumun Desteklediği Bir Şehir Vizyonu”
İstanbul Kalkınma Ajansı Uzmanı Mehmet Onur Partal, iyi yönetişim, kamu politikası geliştirme, kamu yönetimi ve sermaye yatırımı planlaması üzerine konuştu ve “İnsanlar karar alma mekanizmasını takip edebilmeli ve bu süreci anlayabilmeliler” dedi. Yerel stratejiler, bütçe ve sermaye yatırımlarının uyumunu akıllı büyüme kapsamında ele aldı. Ayrıca yerel stratejik planlama süreci ve uzun vadeli yatırım ihtiyaçları ile yerel yönetimlerin sektörel politikalarını öncelemek hakkında bilgi verdi. “Kaçımız şehirlerimizin vizyonu hakkında bilgi sahibiyiz. Çoğumuz değiliz. Toplum tarafından kabul gören ve paylaşılan bir vizyon stratejinin uygunluğunu garantiler ve uygulanması sürecinde vatandaşların desteğini temin altına alır” şeklinde konuştu.

Moody’s İkinci Başkan Yardımcısı ve Analisti Gjorgji Josifov ise Çek Cumhuriyeti ve Polonya örnekleri üzerinden belediye altyapı yatırımlarının sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkılarını ele aldı. 2015 sonrası yerel yönetim projelerinde AB sermaya transferlerinin ana finansman kaynağı olacağının ve AB projelerinin yatırım ortaklığının bütçelerinde fazla baskı oluşturmayacağı yönünde bilgi verdi.

Diğer İçerikler Haberler