14.10.2017

Marmaralı Başkanlar Balıkesir'de Toplandı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), 2017 yılı II. Meclis Toplantısı’nı 14 Ekim 2017 Cumartesi günü Balıkesir’in Edremit ilçesinde gerçekleştirdi. MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası arenada belirttiği üzere, biz ülke olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik. Bu yol haritasının yerelden de takip edilmesi elzemdir" dedi. Toplantının ikinci kısmında ise Mikdat Kadıoğlu “Türkiye'de İklim Değişikliği ve Şehirler” isimli bir sunum yaptı.

Toplantının açılış konuşmasında iklim değişikliği ve deprem konusuna değinen Altepe “MBB, bu konuda üzerine düşeni yaparak bu yıl Afet Koordinasyon ve İşbirliği Merkezi MAKİM’i kurdu. Bildiğiniz üzere, 2016 yılı itibarıyla, Afet ve Koordinasyon İşbirliği Planımız MAKİP’i oluşturmuştuk. Planımız, Türkiye Afet Müdahale Planı TAMP’a uyumlu olarak hazırlandı. Üye belediyelerimiz de MAKİP’in kendi hazırladıkları afet müdahale planlarına uygunluğunu teyit etti” dedi.

"MBB Üsküp'te de Faaliyet Gösterecek"
Altepe, MBB'nin bundan sonra Üsküp'te de faaliyet göstereceğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıl Üsküp Fatihi Paşa Yiğit Bey'in türbesi ile onun hocası Meddah Baba'nın medresesini restore ederek hizmete açtıklarını aktaran Altepe, kütüphanesi, külliyesi ve medresesiyle bu eseri gün yüzüne çıkardıklarını anlattı. Ayrıca Başkan Altepe, MBB'nin Üsküp ofisini medresenin içerisinde konumlandırdıklarını belirterek, MBB olarak Üsküp'te de var olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

7. Altın Karınca Ödülleri'ne değinen Altepe, ödüle dair değerlendirmelerinin tamamlandığını, sonuçların en kısa zamanda açıklanacağını bildirdi.

“Kültürün Temel Taşıyıcısı Kitaptır”
MBB Başkanı Recep Altepe, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bir kitap fuarının haberini verdi. Altepe “Kültürün temel taşıyıcısı kitaptır. Kültürel hayatın zenginleşmesi kitabın bin yıllardır süren saygınlığını korumamıza ve onu daha saygın bir noktaya taşımamıza bağlıdır. Sanat ve kültür ilişkisinin kurulduğu bir yerel kültür yönetimi modelinin benimsenmesi noktasında yerel yönetimlerin yayıncılığa, kültür, sanat, edebiyat etkinliklerine verdiği önem gün geçtikçe artmaktadır. Her belediye, kentinin tarihine, yerel değerlerine, lezzetlerine, bitkilerine ve tarihi yapılarına ilişkin bilgileri kitaplaştırmaktadır. Marmara Bölgesinde bulunan 186 üye belediyesi ile Marmara Belediyeler Birliği, bu çerçevede gittikçe yaygınlaşan yayınları ile ülke kültürüne önemli katkılar sağlayan yerel yönetimlerin yayın ve faaliyetlerinin ilgilileri ile buluşturulması için 15 – 17 Aralık 2017 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslaraarası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Yerel Yönetimler Kitap ve Kültür Fuarını düzenliyoruz” dedi.

Sempozyum ve Fotoğraf Yarışması
Marmara Denizi Sempozyumu’nu gerçekleştireceklerinin haberini veren Başkan Altepe “Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz sempozyumun ana teması “Bölgesel İşbirliği ve Tuna” olacak. Uluslararası katılımcılarla birlikte; kentsel kirlilik kaynakları, Marmara Denizi’nin tarihsel değişimi ve Tuna Nehri’nin Karadeniz ve Marmara ile olan ilişkisi 21 Kasım’da İstanbul’da tartışılacak. Bu sempozyum kapsamında bir de fotoğraf yarışmamız var. Marmara Denizi’nin doğal ve tarihi zenginlikleri, kıyıları, turizm potansiyeli ve deniz ürünleri konularının önemine binaen, Marmara Denizi Fotoğraf Yarışması'nı düzenliyoruz” diyerek sempozyumun yanında fotoğraf yarışmasının da sürpriz haberini verdi.

MBB Encümen Üyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur Balıkesir’in Güney Marmara ve Kuzey Ege’de Ege ve Marmara Denizlerine kıyısı olan bir şehir olduğunu ifade etti. Başkan Uğur konuşmasında “22 adası bulunan, yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı, etiyle, sütüyle, balığıyla, kanatlı hayvanları ile Türkiye’yi doyuran bir illerden bir tanesi. Balıkesir, İstanbul- İzmir otoyolu, Çanakkale Köprüsü ve arkasından gelecek olan Çanakkale - Balıkesir otoyolu ile de çok büyük bir önem kazandı. Balıkesir’e önemli bir talep var. Bizler de Büyükşehir olarak Balıkesir’deki organize sanayi bölgelerinin düzenlemelerini yapıyoruz. Yatırımcı geldiği zaman hiç zorluk çekmeden arazisini bulsun” dedi.

"Yerel Demokrasiye En Büyük Katkı"
MBB Encümen Üyesi ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün "Bugüne kadar geçen süre içerisinde MBB Başkanı ile birlikte MBB Genel Sekreterinin, birliğimizin hizmetlerinin artırılmasındaki gayretlerine ve özellikle belediyeciliğin, yerel demokrasinin eğitim anlamında zenginleştirilmesine vermiş oldukları hizmetten dolayı bir belediyeci olarak ayrıca teşekkür ediyorum. Başarılarından dolayı Genel Sekreterimizi ve ekibini kutluyorum" diyerek tebriklerini dile getirdi. Başkan Akgün belediyelerin ve yerel demokrasinin sorunları ve çözüm önerilerinden bahsetti. 

“Sadece Kutup Ayıları Değil, Biz de Etkileniyoruz”
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da "Türkiye'de iklim değişikliği ve şehirler" başlıklı seminerinde “İklim değişikliği denildiğinde her zaman aynı fotoğrafı gösterirler. Erimiş buz kütlesinin üzerinde bir kutup ayısı. Sadece oradaki ayıyı etkilemiyor ki hepimizi etkiliyor” dedi. İlerleyen yıllarda yağışların değişeceğinden bahseden Kadıoğlu “ Kar yağışlarının yerini yağmurlar, yağmurların yerini de virga alacak. Tehlikeli olan yazın yaşanan kuraklık değil, kışın yaşanan kuraklıktır” şeklinde konuştu.
Sıcak hava dalgasının teklikesine dikkat çeken Mikdatoğlu “Amerika’daki Cooling Center’lardan bizim ülkemizde yok. Isınmak için sığınma evleri var ama soğumak için yok. Sıcak hava dalgasından birçok insan hayatını kaybediyor” dedi.