06.06.2021

Marmara Denizi Eylem Planı Açıklandı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı 3 gün boyunca yapılan çalışmaların ardından 6 Haziran 2021, Pazar günü Kocaeli’nde MBB Başkanı Tahir Büyükakın'ın ev sahipliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından kamuoyuna açıklandı.

4 Haziran tarihinde bilim insanları, uzmanlar ve konunun ilgilileriyle 700'den fazla kişinin katılımıyla ve MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan'ın açılış konuşmalarıyla başlayan  “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” başlıklı çevrimiçi çalıştay gerçekleştirildi. 5 Haziran’da ise çalıştayın devamı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ile MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın başkanlıklarında çalıştay çıktıları su ve kanalizasyon genel müdürleri ve çevre koruma ve kontrol daire başkanları ile istişare edildi ve değerlendirmeler yapıldı.

Marmara Denizi Eylem Planı'nın oluşturulduğu nihai toplantı ise 6 Haziran tarihinde MBB Başkanı Tahir Büyükakın ev sahipliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum moderatörlüğünde; MBB üyesi Marmara Denizi’ne sınırı olan Balıkesir, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanları ile Yalova ve Çanakkale Belediye Başkanları, MBB Encümen Üyesi Başkanlar, Valiler, TBMM Çevre Komisyonu'ndan Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, su ve kanalizasyon idareleri genel müdürleri, çevre koruma ve kontrol daire başkanları, TÜBİTAK MAM temsilcileri ve Marmara Denizi üzerine çalışma yapan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda eylem maddeleri üzerine görüşmeler yapıldı.

MBB ÜYESİ BELEDİYE BAŞKANLARI EYLEM PLANINI İMZALADI

Toplantının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kamuoyuna kararlaştırılan eylem maddelerini tek tek açıkladı. Bakan Murat Kurum ve MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın ile MBB üyesi belediye başkanları; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar Marmara Denizi Eylem Planı’nın altına imzalarını attılar.

İmzalanan ve uygulamaya konulacak eylem planı maddelerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

“MARMARA DENİZİ EYLEM PLANI”

6 HAZİRAN 2021 / KOCAELİ

EYLEM 1. Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve STK'lardan müteşekkil Koordinasyon Kurulu; Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulacak.

EYLEM 2. Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı üç ay içerisinde hazırlanarak çalışmalar bu plan çerçevesinde yürütülecek.

EYLEM 3. Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatılacak, 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

EYLEM 4. Acil müdahale kapsamında 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren, 7/24 esasıyla, Marmara Denizi’ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine yönelik çalışmalar başlatılacak.

EYLEM 5. Bölgede bulunan mevcut atıksu arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Atıksuların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi'ne deşarjını engelleyici hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütülecek.

EYLEM 6. Marmara Denizi’ne deşarj yapan atıksu arıtma tesislerinin deşarj standartları 3 ay içerisinde güncellenerek hayata geçirilecek. 

EYLEM 7. Arıtılmış atıksuların mümkün olan her yerde yeniden kullanımı artırılacak, desteklenecek. Temiz üretim teknikleri uygulanacak.

EYLEM 8. Atıksu arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB'lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacak.

EYLEM 9. Atıksu arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesini çok daha kolay hale getirmek için kamu-özel sektör işbirliği modelleri hayata geçirilecek.

EYLEM 10. Marmara Denizi’ne gemilerin atıksularının boşaltılmasının önlenmesine yönelik üç ay içerisinde düzenleme yapılacak.

EYLEM 11. Tersanelerde temiz üretim teknikleri yaygınlaştırılacak.

EYLEM 12. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde; alıcı ortama deşarj yapan atıksu arıtma tesislerinin tamamı 7/24 online izlenecek. Marmara Denizi’ndeki 91 izleme noktası 150'ye çıkarılacak. Türkiye Çevre Ajansı eliyle, Marmara Denizi ile ilişkili tüm havzalardaki denetimler uzaktan algılama, uydu ve erken uyarı sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemleri kullanılarak artırılacak.

EYLEM 13. Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak şekilde Bölgesel Atık Yönetimi Eylem Planı ve Deniz Çöpleri Eylem Planı üç ay içerisinde hazırlanarak uygulamaya konulacak.

EYLEM 14. İyi tarım ve organik tarım uygulamaları ile basınçlı ve damlama sulama sistemleri yaygınlaştırılacaktır.

EYLEM 15. Marmara Denizi’yle ilişkili havzalarda, dere yataklarına yapay sulak alanlar ve tampon bölgeler oluşturularak kirliliğin denize ulaşması önlenecektir.

EYLEM 16. Zeytin karasuyu ve peynir altısuyu kaynaklı kirliliğin önlenmesi için, atık su azaltımını gerçekleştirecek teknolojik dönüşümler sağlanacaktır.

EYLEM 17. Fosfor ve yüzey aktif madde içeren temizlik malzemelerinin kullanımı aşamalı olarak azaltılacaktır. Organik temizlik ürünleri teşvik edilecektir.

EYLEM 18. Marmara Denizi’mizdeki tüm hayalet ağlar 1 yıl içerisinde temizlenecek.

EYLEM 19. Balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması sağlanacak, koruma alanları geliştirilecek.

EYLEM 20. Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanacaktır.

EYLEM 21. Deniz kirliliğinin önlenmesi ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapılarak, kamuoyunun bilgilendirecek bir platform oluşturulacak.

EYLEM 22. Soğutma suları ve termal tesislerden oluşan sıcak suların Marmara Denizine etkilerinin azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak.