19.02.2019

Evsel Katı Atık Tarifeleri ve Sıfır Atık Uygulamaları Tartışıldı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, MBB üyesi büyükşehir ve ilçe belediyeleri ve büyükşehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin temsilcilerinin katılımıyla “Evsel Katı Atık Tarifeleri ve Sıfır Atık Uygulamaları Çalıştayı” 19 Şubat 2019, Salı günü İstanbul’da düzenlendi. Toplantının gündem maddeleri arasında Evsel katı atık yönetim maliyetlerinin hanelerden tahsil edilebilmesinin önündeki hukuki güçlükler ve muhasebe sisteminin kurulması; Evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesindeki güçlükler, maliyet başlıkları ve iyi uygulama örnekleri; ve Sıfır Atık Politikası ve Belediyelerde Sıfır Atık Uygulamaları yer aldı.

MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman çalıştayın açılış konuşmasında evsel katı atık tarifelerine ilişkin belediyelerin çözüm ihtiyacı olduğunu ve bu amaçla çalıştayı düzenlediklerini ifade etti. Sunumunda katı atık yönetimi ve maliyetlerine ilişkin verileri aktaran Kahraman, grafikler üzerinden karşılaştırmalı bilgiler verdi.

Açılışın ardından konuşan İSKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı Fatih Yıldız evsel katı atık tarifelerinin İSKİ tarafından alınmadığını ve bunun önündeki güçlükleri anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Evsel Atıklar Proje Şube Müdürü Demet Erdoğan, Evsel Katı Atık Tarife yönetmeliği ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Yönetmeliğin 2010 yılında yayınlanmasına rağmen uygulanmaya girmesinin sürekli ertelendiğini ve uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik yeni bir çalışma içerisinde olduklarını sözlerine ekledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Müdürü Nusret Safa Şahbatoğlu ise, İBB olarak henüz tarife uygulamasına geçmediklerini ancak MBB çatısı altında birkaç ilçe belediyesi ile bir pilot çalışma yapmayı hedeflediklerini belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Hüseyin Kılıç da henüz tarifeyi uygulamadıklarını söyledi ve sunumunda tarifenin muhtemel uygulanmasına yönelik ayrıntılı bir hesaplama paylaştı. İSU 1. Hukuk Müşaviri Suat Torlak tarifenin uygulanmasındaki yasal konulara değindi.

Çalıştayın öğleden sonraki ikinci kısmı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Serap Uluç’un sunumuyla başladı. Serap Uluç mevcut yönetmeliği yayın tarihinden itibaren Tekirdağ’da TESKİ ile birlikte başarılı bir şekilde uyguladıklarını söyledi ve sunumunda uygulamaya ilişkin ayrıntılı hesaplamalar verdi. TESKİ Abone İşleri Dairesi Başkanı Nurettin Doygun uygulamanın teknik boyutuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarifeyi uygulayan bir diğer belediye Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı A.Nalan Fidan Bursa’da tarifenin başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi ve sunumunda ilgili detayları paylaştı. Belediyenin BUSKİ  Abone İşleri Dairesi Başkanlığı temsilcisi Murat Oğuz uygulamayı nasıl gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Çalıştayın Sıfır Atık ile ilgili üçüncü oturumunda REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman Avrupa’daki ikili atık toplama sistemi hakkında konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şube Müdürü Demirhan Küçük Sıfır Atık uygulaması ile ilgili yasal ve teknik bilgiler verdi. Konuşmasının ardından sıfır atık uygulamaları ile ilgili belediye temsilcileri ile soru cevap kısmı düzenlendi.