19.02.2018

Çevre Platformu Üsküdar'da Bir Araya Geldi

MBB Çevre Platformu toplantısı, İstanbul’un tüm ilçe belediyelerinden 96 kişinin katılımıyla Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda ilçe belediyelerinin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın temsilcileri de yer aldı.

Çevre Yönetimi Koordinatörlüğünün faaliyetlerinden ve Çevre Platformu’nun yeni bülten çalışması hakkında bilgi veren Kahraman, “Çevre Platformu toplantıları her geçen gün daha yoğun gündemle ve daha yoğun katılımla gerçekleştiriliyor. Bu dinamik yapıdaki en büyük pay bu toplantıların içeriğini belirleyen ve gerektiğinde ev sahipliği yapan belediyelerimizdir. Çevre  Bülteni çalışmalarına da en aktif desteği yine belediyelerimizden bekliyoruz.” dedi.

696 Sayılı KHK ve Temizlik Personeli Çalıştırılması Ele Alındı 
İki oturumdan oluşan toplantının ilk bölümünde 696 sayılı KHK kapsamında “Temizlik işlerine ilişkin personel çalıştırılması” hususunun değerlendirilmesi amacıyla MBB İhale Eğitmeni Ümit Arslan bir sunum yaptı. Arslan sunumunda belediyelerin taşeron işçilerin kadro konusu ile ilgili çalışmalarında izleyebilecekleri usullere ilişkin bilgiler verdi. Konuya ilişkin hala çok sayıda bilinmezliğin söz konusu olduğunu belirten Arslan, özellikle “doğrudan hizmet alımı” ile ifade edilmek istenenin daha net bir şekilde ortaya konması gerektiği yorumunda bulundu.

İlk oturum MBB Çevre Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Mustafa Özkul’un MBB’nin destekleyici kuruluş olarak imza attığı “Covenant of Mayors(Belediye Başkanları Sözleşmesi)”a ilişkin sunumuyla devam etti. Belediyelerin söz konusu sözleşmeye üyelik sürecinde MBB’den destek alabileceklerini ifade eden Özkul, “Belediyelerin yoğun olarak yürüttüğü çevre yönetimi faaliyetlerinin sistematize edilmesi açısından bu tür uluslararası platformlar önem arz etmektedir.” dedi.

Kentsel Dönüşümde “Asbest” Tehlikesi
İlk oturumun son konuşmacısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığından (İSGÜM) İSG Uzmanı Şengül Coşar’dı. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yapılan yıkımlarda açığa çıkan asbestin iş sağlığı ve güvenliği açısından oluşturduğu tehditten bahseden Coşar “Henüz bu konuda belediyelerin yasal bir yükümlülüğü yok fakat çok yoğun yıkım faaliyetleri gerçekleştiriliyor ve bu konuda hassas olmak zorundayız.” diyerek konunun belediyelerin gündeminde olması gerektiğini vurguladı. MBB’nin belediyelerde asbest farkındalığı konusunda çok önemli bir çatı kuruluş olduğunu sözlerine ekleyen Coşar, geç kalınması halinde asbest soluya soluya binaların yıkılışına tanık olunacağına dikkat çekti.

Yeni Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Tartışıldı
Uzun süredir yayımlanması beklenen ve geçtiğimiz günlerde yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında belediyelerin ve piyasaya sürenlerin işbirliğine ilişkin konular toplantının öğleden sonraki kısmında ele alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak tanımlanan piyasaya sürenlerin yasal temsilcisi vakıfların yer aldığı oturumda, özellikle Sayıştaş Başkanlığı tarafından ambalaj atıklarına konu olan toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin belediyeler tarafından ihale ile yürütülmesi hususu değerlendirildi. AGED’den Osman Kaytan’ın, ÇEVKO’dan Alphan Eröztürk’ün, PAGÇEV’den Yağmur Cengiz’in ve TÜKÇEV’den Özcan Pektaş’ın katıldığı oturumda ihaleye konu işin yaklaşık maliyetleri hesaplanırken özellikle belgelendirme bedelleri konusunda Yetkilendirilmiş Kuruluşların şeffaf bir şekilde belediyelere yardımcı olması gerekliliği üzerine fikir birliği sağlandı.

Ekler

Diğer İçerikler Haberler