11.04.2017

Belediye Başkanları Akıllı Şehirleri Tartıştı

Marmara Belediyeler Birliği’nin destekçileri arasında yer aldığı VIII. İstanbul Bilişim Kongresi’nde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, akıllı şehirleri konuştu.

Bu yıl Akıllı Şehirler temasıyla Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşen İstanbul Bilişim Kongresi’nde, Marmara Belediyeler Birliği’ne üye olan Fatih, Lüleburgaz, Tuzla ve Ümraniye belediyelerinin başkanları “Belediye Başkanları Akıllı Şehirleri Tartışıyor” panelinde bir araya geldi.

“100 yıl belediye başkanı olsaydım…”

Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Balaban’ın üstlendiği panelde ilk sözü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir aldı.  Fatih Belediyesi’nin bilişim yol haritasını, bilgi teknolojileri projelerini ve 2023 vizyonunu katılımcılarla paylaşan Demir “Belediye başkanı olarak şehrin hak ettiği hizmeti geleneksel yöntemle yapmanız mümkün değil. Bunun en pratik yolu, şehre dair tüm bilgileri toplayacak ve analiz edecek bilgi teknolojilerinin ürünlerini kullanmak.  Şehirler bilgi işlem ve teknoloji ürünleriyle donatılırsa, yerel yönetimler olarak ülkenin lokomotifi olacağız.” Demokrasinin vazgeçilmezlerinden birinin şeffaflık olduğuna dikkat çeken Demir, bilgi teknolojileri olmadan kullanıcılar ve paydaşlarla hizmetleri süreç içinde layıkıyla anlatmanın imkânsız olduğunu belirtti. Ardından Fatih Belediyesi’nin Kent Bilgi Sistemine dikkat çeken Başkan “Bu sistemi zamanında 2008 yılında oluşturmamış olsaydık, ben şu anda belediye başkanı sıfatıyla şehrimle ilgili edindiğim bilgileri 100 yıl belediye başkanı olmuş olsaydım elde edemezdim. Bu sistemle e-devletin e-şehir versiyonunu oluşturduk.”

“Şehrin IQ’su vatandaş haberdar edilirse değerli”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, konuşmasına “Bir kentin akıllı kent tanımına uygun hale getirilmesi ile o kentte yaşamak isteyenlerin sayısı artacaktır. Dünyada yaşanabilir kentler sıralamasında; Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere birçok ilimiz ilk 60’ta yer almıyor” diyerek başladı. Rekabette akıllı kentlerin normal kentlerden açık ara önde olacağını vurgulayan Başkan akıllı kentte yaşayıp bilgi işlem teknolojileriyle ilgili olmayan bir bireyin mutsuz olacağına dikkat çekerek “Kentin IQ’su ne kadar yüksek olursa olsun, eğer yeterince kullanıcı oluşturamazsak, vatandaşı haberdar etmezsek bu yarışta yerimizi alamayız” dedi.

“Artık asfalt dökmek başarı değil”

Belediyecilikte başarı kıstaslarının değiştiğinin altını çizen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, yeni başarı ölçütlerini anlatırken şunları belirtti: “Teknoloji ile bilgiye ulaşma fırsatını vatandaşın hizmetine sunmak lazım.  Biz Çözüm Merkezimizle vatandaş ile belediyemiz arasındaki iletişimi %500 arttırdık.” Ümraniye Belediyesi’nin sosyal medyayı vatandaşla iletişim noktasında ne kadar aktif kullandığını tweet’lerle örneklendiren Başkan, belediye aşure dağıtırken yağmur yağdığı için dağıtıma katılamayan ve bunu tweet atarak belirten, aş eren bir Ümraniyeli hanımefendiye aşureyi nasıl ulaştırdıklarını anlattı.

“Lüleburgarz’da her evde AŞK olacak”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, “Kent ne kadar akıllı olursa olsun eğer orada insanlar mutlu değillerse ve kent yaşamına aidiyet hissetmiyorlarsa yaptıklarımızın bir anlamı yok. Şehir; bilgi, sanat, kültür üretir. Üretmiyorsa sadece kalabalık bir insan topluluğudur” diyerek konuşmasına başladı. Ardından belediyenin “AŞK (Akıllı Şehir Kullanıcısı)” projesini anlatan Halebak, ilk aşamada 100 gönüllü eve kurulan tabletle başlatılan ve vatandaş-belediye-kent arasındaki bilgi akışı ve iletişim imkânı sağlayan sistemin daha sonraki aşamalarda tüm ilçeye yayılmasını hedeflediklerini söyledi. 

Diğer İçerikler Haberler