11.04.2017

Başkanlar Zirvesi’nde Modern Dünyada Yerel Yönetimlerin Rolü Tartışıldı

Marmara Belediyeler Birliği tarafından organize edilen Başkanlar Zirvesi başladı. 11-14 Şubat tarihleri arasında İzmir’in Balçova bölgesinde devam edecek olan etkinlikte Marmara Bölgesi’ne yön veren başkanlar yerel yönetimlerin sorunları ve hedeflerine ilişkin istişarelerde bulundu. Marmara Belediyeler Birliği’ne üye belediyelerin başkanları Türkiye’nin şu anda en acil cevap bekleyen sorunlarından olan Suriyeli mülteciler konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Zirvenin açılışında kısa bir “hoş geldiniz” konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuk belediye başkanlarını selamlayarak zirveye İzmir'de ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, zirvenin başarılı geçmesini diledi.  Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Recep Altepe ise altı ayda bir birlik belediye başkanları ile farklı kentlerde bir araya geldiklerini ve bu kez İzmir'de toplandıklarını belirtti. Sıcak ev sahipliğinden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden Altepe, "Bu buluşmalarımızda çözülmeyen sorunları çözüyor; arkadaşlarımızın birikiminden, ürettikleri çözümlerden faydalanıp şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Kasım ayında 'göç' gündemiyle bir araya gelmiş, mülteci sorununa ilişkin yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü söylemiştik. Bu buluşmamızda ise değişen dünyada yerel yönetimlerin rolünü ele alacağız" diye konuştu.

3 gün sürecek olan zirvenin açılış konuşmasını yapan Recep Altepe, “Türkiye’deki mülteci sorununa ilişkin olarak yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu çerçevede uzun bir döneme yayılacak sağlam ve kararlı adımlar atmaya başladık. Birliğin şehir politikaları merkezi bünyesinde Göç Politikaları Atölyesi’ni kurduk. Bu atölyenin amacı, göç ile bilimsel çalışmalar yürütmek, bilgi ve tecrübe paylaşımına zemin hazırlamak, belediyeler ile valiliklerin işbirliği içerisinde projeler yürütmesine yardımcı olmaktır” dedi.

“Türkiye’de 3 milyona yakın sığınmacı var”

Bugün itibariyle Türkiye’deki Suriyelilerin sadece yüzde 10’unun kamplarda yaşadığına dikkat çeken Başkan Altepe, “Yoğunluk değişse de artık Suriyeli barındırmayan kentimiz yok. Günlük hayatın, üretimin içindeler, Türkiye’de 3 milyona yakın sığınmacı var. Dünya istatistiklerine göre bu insanların yüzde 70’i ülkelerindeki sorun bitse de geri dönmeyecekler. Kasım ayında İstanbul’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği içerisinde göç çalıştayı gerçekleştirdik. Suriyeli mülteciler öncelikli olmak üzere, mülteciler ve göç ile ilgili mevcut durumun değerlendirildiği, deneyimlerin, yapılan faaliyetlerin paylaşıldığı ve ortak çözüm önerilerinin gerçekleştirildiği çalıştaya 5 binden fazla Suriyeli mülteci barındıran 21 belediye katıldı. Belediyelerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik öneri, talepler ve planlar belirlenerek rapora dönüştürüldü. Ayrıca, şehir politikaları merkezimizin düzenleyeceği II. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’nde de göçmen çocuk ve şehir ilişkisi ele alınacak” diye konuştu.

“620 bin Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var”

Çocukların Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olduğunu dikkat çeken Başkan Altepe, Türkiye’de mümkün olan en iyi koşullarda misafir edilen Suriyeli çocukların bir yandan eğitim hayatına ara vermeden devam ederken, diğer taraftan psikolojik destek aldıklarını ifade etti. Başkan Altepe, “Bugün itibariyle Türkiye’de 310 bin Suriyeli Çocuk eğitime alındı. Aslında 620 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var. Çocuklara ilişkin tartışılması gereken pek çok önemli konu mevcut. Eğitim bunlardan sadece bir tanesini oluşturuyor. Kongremiz iki ayaklı olacak. 19 Nisan’da Balıkesir Çocuk Köyü’nde Yerel Yönetimler Çalıştayı ve Çocuk Şenliği yapılacak. Sonrasında 30 Nisan’da İstanbul’da kongreyi uluslararası katılımcılarla gerçekleştireceğiz. Bu kongrede tüm belediyelerimiz, çocuk ve şehir ilişkisine yönelik çalışmalarını stantlarda sunacaklar” ifadelerini kullandı.

“Tüm çabamız Türkiye’miz için yaşanabilir şehirler oluşturmak”

Dünyanın ve şehirlerin değiştiğine vurgu yapan Başkan Altepe, “Artık dünyaya, ülkelerden ziyade şehirler yön veriyor. Şehir yaşamını öne çıkaran her faaliyet, aslında ülkeleri de bir adım öne çıkarıyor. Marmara Bölgesi’ndeki şehirler ve hatta ilçeler Türkiye’nin gelişimi noktasında büyük bir öneme sahip. Bu bölgede her gün yaşanabilir şehirler inşa etmek için dünya çapında ses getirecek yeni projelere start veriliyor. Bu bağlamda bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri ile örnek projeleri ödüllendireceğiz. Tüm çabamız Türkiye’miz için yaşanabilir, sürdürülebilir, hem modern hem de tarihini unutmayan şehirler oluşturmak” dedi.

Altepe, 5 Mayıs’ta İstanbul’da MBB tarafından düzenlenecek olan Yerel Yönetim Finans Zirvesi’nde yurtiçi ve yurtdışından önemli bankaların ve finans kuruluşlarının yöneticilerini bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Zirvede kamu projelerinin finansmanının sağlanması, bölgesel kalkınma, kamu – özel sektör işbirliği uygulamaları, yerel yönetimlere geri ödemeleri ve karşılıksız destekler gibi konuların tartışılması üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Tuna Nehri İçin Çalıştay

Çevre ile ilgili çalışmalara da hız verildiğinin altını çizen Altepe  “Marmara Denizi bir iç deniz olmasına rağmen, Karadeniz’den ve Akdeniz’den yoğun bir şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle, özellikle 10 ülkeden geçerek Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nin Marmara Denizi’ni ne ölçüde etkilediğini tartışmak istiyoruz. Bu konuyu tüm paydaşların, yani Tuna Nehri’nin içinden geçtiği ülkelerden uzmanların ve yetkilerin de katılacağı bir uluslararası çalıştayda masaya yatıracağız. 13-16 Nisan 2016 tarihlerinde Tuna-Karadeniz-Marmara İlişkisi Uluslararası Çalıştayı Bursa'da geçekleştirilecek. Bu çalıştayda Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS ve Tuna Su Programı gibi uluslararası kuruluşlarla birlikte hareket edilecek. 24 Şubat 2016 tarihinde ise Bölgesel Çevre Merkezi ile birlikte İstanbul'da ‘Belediyelerin Çevre Sorunları’ başlıklı bir çalıştay gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

“Duyguları yöneten lider başarılı oluyor”

Başkanlar Zirvesi’nin birinci oturumunda başarılı liderlik alanında önemli isimlerden olan Prof. Dr. Acar Baltaş, başkanların liderlik performanslarına yönelik yaptığı sunumda “Başarılı liderliğin sırrı öncelikte kendi duygularınızı yönetmekten geçer. Kendi duygularını yönetemeyen lider yönettiği kişilerin duygularını da yönetemez. Duygular kararları büyük ölçüde etkiler. İnsanlar yaşadıklarından ziyade yaşadıklarına yükledikleri anlamları hatırlarlar. Beyin düşündüğümüzü sandığımız bir organdır. Türkiye gibi ilişki yönelimli kültüre sahip bir toplumda iş sonuçları almak isteyen lider, çalıştığı kişilere karşı duyarlı ve samimi olmalıdır” şeklinde konuştu. Baltaş, modern dünyada etkili bir liderin doğruyu dikte eden değil doğru soruyu soran ve dinleyen bir lider olması gerektiğini belirtti.

Sağlıklı yaşam, doğru karar

Zirve’nin ikinci oturumunda ise Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Erbıyık, nam-ı diğer Dr.Moral, başarılı liderliğin sağlıklı yaşamla mümkün olacağını ele alan “Sağlıklı Lider Sağlıklı Toplum” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Sağlıklı yaşama dair sırları esprili bir dille elen alan Dr. Moral sağlıklı beslenmenin ve iyi bir uykunun doğru karar verme üzerinde pozitif etkilerinin olduğunun altını çizdi.