Haliç’te Atıklar Sanata Dönüştü
Etkinlik kapsamında 50 ilkokul öğrencisi çevre temizliği yaptı, deniz ekosisteminin korunmasına ilişkin eğitim aldı ve topladıkları atıkları sanat eserlerine dönüştürdü.
Avrupa Birliği Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı kapsamında hayata geçirilen etkinlikte, Zinde İlköğretim Okulları 2. sınıf öğrencileri Haliç Parkı’nda bir araya geldi. Öğrenciler etkinliğin ilk bölümünde çevre ve deniz temizliği konularında düzenlenen farkındalık seminerlerine katıldı. MBB Çevre Yönetimi Uzman Yardımcısı ve MACRO CLEAN MBB Proje Koordinatörü Elif Kahraman tarafından gerçekleştirilen interaktif sunumda çocuklarla deniz temizliği, yosunlar ve deniz ekosisteminin korunmasına ilişkin bilgiler paylaşıldı. İTÜ İklim ve Deniz Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Özdemir tarafından verilen seminerde çocuklara deniz ekosisteminin önemi, atık yönetimi ve çevre bilinci aktarıldı.
Seminerlerin ardından çocuklarla birlikte kıyı şeridinde çevre temizliği yapılarak atıklar toplandı. Temizliğin ardından gerçekleştirilen atölye çalışmasında ise öğrenciler, çöpleri birer sanat eserine dönüştürdü. Etkinlik kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından denizden çıkan atıklar sergisi çocuklarla buluşturulurken deniz yüzey temizliği araçlarının çalışma prensipleri uygulamalı olarak tanıtıldı. Çocuklar, deniz kirliliğinin etkilerini somut örneklerle gözlemleme fırsatı bularak deniz temizliği çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü yerinde deneyimledi.
Türkiye Çevre Haftası, Dünya Çevre Günü, Dünya Okyanus Günü ve 8 Haziran Marmara Denizi Günü kesişiminde gerçekleştirilen etkinlik, denizlerin korunmasına yönelik farkındalığın güçlendirilmesine katkı sundu. COP31 Eylem Gündemi'nin 10 öncelikli alanı arasında yer alan “Okyanuslar ve Denizler” temasının yerel düzeydeki yansımalarına dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlikte, proje ortaklarından Konstantin Preslavsky University of Shumen uzmanları da öğrencilerle bir araya geldi. Bu kapsamda, Karadeniz Havzası’ndaki çevre sorunlarına yönelik uluslararası iş birliğinin yerel farkındalık çalışmalarıyla buluşmasına katkı sunuldu.
Karadeniz Havzası İçin Bilim ve Yerel Yönetim İş Birliği
MACRO CLEAN Projesi, Karadeniz havzasında giderek daha ciddi bir çevre sorunu haline gelen makroalg çoğalması ve ötrofikasyon sorununa odaklanıyor. Proje kapsamında araştırma altyapısının güçlendirilmesi, yenilikçi toplama ve temizleme yöntemlerinin geliştirilmesi ve makroalglerin ekonomik kullanım potansiyelinin araştırılması hedefleniyor.
Türkiye'den MBB ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Gürcistan'dan Batum Devlet Üniversitesi ve Bulgaristan'dan Konstantin Preslavski Shumen Üniversitesi'nin ortaklığında yürütülen Proje, Karadeniz kıyılarında saha çalışmaları, laboratuvar analizleri ve girişimcilik desteklerini bir araya getiriyor.
Denizler İçin Ortak Sorumluluk
Birbirine bağlı deniz sistemlerinin bir parçası olarak Karadeniz’de edinilen bilgi, deneyim ve iyi uygulamalar, Marmara Denizi gibi hassas iç denizler açısından da yol gösterici bir değer taşıyor. Uluslararası projeler aracılığıyla geliştirilen iş birlikleri ve bilgi paylaşımı, denizlerin korunmasının yalnızca yerel ya da ulusal değil, küresel ölçekte ortak sorumluluk gerektiren bir konu olduğunu ortaya koyuyor. Bu çerçevede, yerel ölçekte geliştirilen uygulamaların ve kurulan iş birliklerinin küresel çevre ve iklim gündemleriyle buluşması da giderek daha fazla önem kazanıyor. MBB de 8 Haziran Marmara Denizi Günü kapsamında düzenlediği etkinlikler ve yürüttüğü koordinasyon çalışmalarıyla, bir yandan COP31 sürecinde öne çıkan denizler ve okyanuslar gündeminin yerel düzeyde sahiplenilmesine katkı sunmayı, diğer yandan Marmara Denizi özelinde geliştirilen deneyim ve iş birliği modellerinin uluslararası tartışmalara entegre edilmesini desteklemeyi amaçlıyor.